Annons
Nyheter

Krisförslag: Statlig hyresakut

Hyresgästföreningen vill att staten inrättar en hyresakut, för att hjälpa hyresgäster som har svårt att betala hyran i pris- och utgiftschocken.
Löner och ersättningsnivåer räcker inte längre till för många, enligt föreningen.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Inflationseffekten har ätit upp många års reallöner och många hushåll börjar få problem att få pengarna att räcka till, enligt Hyresgästföreningen, som vill se en statlig hyresakut för att hjälpa drabbade att slippa vräkningar från bostaden. Arkivbild
Inflationseffekten har ätit upp många års reallöner och många hushåll börjar få problem att få pengarna att räcka till, enligt Hyresgästföreningen, som vill se en statlig hyresakut för att hjälpa drabbade att slippa vräkningar från bostaden. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

De föreslår en tillfällig statlig fond administrerad av Försäkringskassan, som kan betala ut stöd utifrån samma principer som bostadsbidraget men där inkomstgränsen dubblas så att fler hushåll kan få bidrag.

De vill även öppna för att alla typer av hushåll – inte bara ungdomar under 29 år och barnfamiljer – ska kunna söka bidrag från akuten.

Annons

"På så sätt ska det kunna komma de pensionärer och familjer som i dagsläget inte får ekonomin att gå ihop till del", skriver Hyresgästföreningen i ett mejl till TT.

De vill att ansökningar och utbetalningar ska ske månad för månad "så länge krisen pågår".

Förslaget läggs fram samtidigt som Hyresgästföreningen presenterar en lägesrapport.

"Den höga inflationen under året har urholkat hushållens köpkraft och höjt deras levnadskostnader, vilket kraftigt försämrat deras ekonomiska utrymme", skriver föreningen i rapporten.

Föreningen stämmer i rapporten bland annat av färdiga avtal om årets hyror och beskriver årets höjningar som historiska.

"Årets överenskomna förändring motsvarar i genomsnitt 3 600 kronor mer i hyra på ett helår, och en ny hyra på 7 510 kronor i månaden, för en typlägenhet på 70 kvadratmeter", skriver Hyresgästföreningen.

"Reallönerna riskerar att först återhämta sig om några år och därmed kommer det att ta lång tid innan hushållen återfått sin köpkraft", tillägger föreningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons