GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krisläge i Ecuadors fängelser

Ecuador • Publicerad 23 juli 2021
Säkerhetsstyrkor utanför fängelset i Guayaquil, Ecuador, där flera personer dödats under upplopp i veckan.
Säkerhetsstyrkor utanför fängelset i Guayaquil, Ecuador, där flera personer dödats under upplopp i veckan.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Minst 22 personer har dött i upplopp i två ecuadorianska fängelser i veckan. Situationen har nu fått regeringen att utlysa undantagstillstånd inom landets alla fängelser.

President Guillermo Lasso säger att åtgärden tas för att "mobilisera alla nödvändiga mänskliga och ekonomiska resurser för att återfå ordningen". Militären ska se till att ingen kan rymma medan polisen har tagit över kriminalvårdens ansvar för att hålla ordning inne i anstalterna.

Vid båda de aktuella fängelserna – ett i den sydvästra provinsen Guayas, där storstaden Guayaquil är belägen, och ett i den centrala andinska provinsen Cotopaxi – utbröt våldsamma upplopp även i februari, då totalt 79 fångar vid fyra olika fängelser i landet dog under en och samma dag.

Kravallerna, där fångar bland annat halshöggs och brändes, ska ha utspelat sig mellan rivaliserande gäng som försökte ta makten över fängelserna.

Det sydamerikanska landets fängelser är kraftigt underbemannade och överbelastade. Runt 38 000 fångar är inhysta i anläggningar med kapacitet för 29 000 intagna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.