Annons
Nyheter

Kristersson diskuterar korankris och gängvåld

Diskussioner om korankrisen med muslimska ledare står på agendan för statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström under FN:s generalförsamling. Dessutom har Kristersson pratat gängvåld med stadens borgmästare.
Politik • Publicerad 19 september 2023
Utrikesminister Tobias Billström (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och biståndsminister Johan Forssell (M) håller en pressträff utanför FN:s generalförsamling.
Utrikesminister Tobias Billström (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och biståndsminister Johan Forssell (M) håller en pressträff utanför FN:s generalförsamling.Foto: Jonas Cullberg/TT

Mötena med muslimska ledare handlar om koranbränningarna och den svenska ståndpunkten i frågan.

– Sverige ska förklara den svenska lagstiftningen men också förklara hur vi ser på yttrandefrihet och mötesfrihet, säger Ulf Kristersson (M) vid en pressträff utanför FN:s generalförsamling, som inleddes på tisdagen.

Annons

Kristersson säger att han mött ”mycket stor förståelse” för Sveriges perspektiv.

– Men de understryker också att det här är saker som sårar och som får konsekvenser för relationen mellan våra länder.

"Översyn av ordningslagen"

I juli meddelade ledarna för den islamiska samarbetsorganisationen OIC att de vill att brännandet av Koranen och andra heliga skrifter ska tas upp på FN-mötet.

– Många av de här utrikesministrarna har jag redan pratat med telefonledes, men nu finns det möjlighet att utnyttja den här högnivåveckan till att träffas face-to-face, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

– Jag kommer att ta tillfället i akt att upprepa att regeringen tar avstånd från islamofobiska manifestationer och att enskilda individers handlingar är inte representativa för varken staten eller majoritetsbefolkningen i Sverige. Men också att yttrandefrihet och religionsfrihet är viktiga pelare i det svenska samhället och att regeringen också gör en översyn av ordningslagen, fortsätter han.

Mötte borgmästaren

Ulf Kristersson har under sin vistelse i New York även träffat stadens borgmästare Eric Adams för att diskutera arbetet mot gängkriminalitet och vapenvåld.

– Han beskrev ganska detaljerat vad de gör nu. Hur man använder teknologi och informationsutbyten, och likheterna med terrorbekämpningen, säger Ulf Kristersson.

Eric Adams är en före detta polis som valdes till borgmästare i New York 2022, med löften om att få bukt med kriminaliteten i staden. Efter 30 år av kraftig minskning av våldsbrotten i New York ökade morden och våldsbrotten på nytt under pandemin.

– Läget är olika i olika länder, man ska inte överdriva. Men det finns inspiration att hämta här. Systematik och uthållighet i brottsbekämpningen, det tar jag verkligen med mig från det mötet, säger Ulf Kristersson.

– Eric Adams erbjöd även Sverige att mer i detalj ta del av precis hur de har arbetat, inte minst med att bryta ner informationsbarriärer mellan olika myndigheter som måste samverka i brottsbekämpningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons