Annons

Jomshof: "Måste kunna försvara åsikter"

Richard Jomshof svarar nu på statsminister Ulf Kristerssons kritik mot SD-topparnas uttalanden nyligen om Turkiet och koranbränning.
– – Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt även i de fall vi inte delar dem, säger Richard Jomshof (SD) till TT.
Nato • Publicerad 3 februari 2023
Sverigedemokraternas Richard Jomshof (SD) svarar efter kritiken från statsminister Ulf Kristersson (M) att han står upp för åsikts- och yttrandefriheten. Arkivbild
Sverigedemokraternas Richard Jomshof (SD) svarar efter kritiken från statsminister Ulf Kristersson (M) att han står upp för åsikts- och yttrandefriheten. ArkivbildFoto: Tim Aro/TT

Det handlar närmare bestämt om SD-ledaren Jimmie Åkessons beskrivning av Turkiets president Erdogan som en "islamistisk diktator" och om justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs uttalande om koranbränning: "blir de upprörda, så elda hundra till."

– Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförallt det om koranbränningen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet, säger statsministern i en intervju med Expressen.

Annons

I ett sms till TT skriver Richard Jomshof att han inte tycker att man ska elda böcker eller hänga upp dockor på Erdogan.

"Det har jag varit tydlig med. Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem. Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhundar, Muhammedkarikatyrer och satirteckningar på Charlie Hebdo. Allt detta är legitima uttryckssätt och vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati", skriver han i ett sms.

Utvärderades inte

Ulf Kristersson har sagt att det inför regeringsbildningen inte gjordes någon utvärdering av SD och vilken roll partiet skulle kunna spela i Natoprocessen.

– Absolut inte. Vi utvärderade inget parti. Vi visste att det var fyra partier som länge hade varit för, och fyra som länge hade varit emot. Jag var helt övertygad om att när Finland bestämde sig för att gå med i Nato, då måste Sverige också gå med i Nato. Ganska snabbt därefter så ändrade sig både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna och då valde jag utan förbehåll att välkomna båda.

Docka och koranbränning

Den 11 januari hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus i samband med en demonstration.

Den 21 januari brände den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koran i samband med en en tillståndsgiven manifestation i närheten Turkiets ambassad i Stockholm.

Händelserna väckte ont blod i Turkiet och en debatt om yttrandefriheten i Sverige uppstod.

Häromdagen uppgav Erdogan att Turkiet inte kommer att bevilja Sverige medlemskap i Nato så länge som koraner tillåts brännas i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons