Annons
Nyheter

Zelenskyj vill ha Gripen – Sverige säger nej

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har riktat sig direkt till Sverige: Ge oss Gripenplan. Men Sverige säger nej – just nu.
– Det finns alltid gränser i krig innan man i praktiken blir en del av kriget, säger Kristersson.
EU • Publicerad 9 februari 2023
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Ukrains president Volodymyr Zelenskyj, Rumäniens president Klaus Werner Ioannis, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Bryssel.Foto: Johanna Geron/AP/TT

Sverige har försett Ukraina med försvarsmateriel för omkring tio miljarder kronor.

När EU:s ledare träffas för toppmöte i Bryssel så ber den ukrainska presidenten om mer. Volodymyr Zelenskyj är på plats i egen hög person och har under torsdagseftermiddagen haft enskilda möten med grupper av länder.

Annons

Sverige ingick i en grupp tillsammans med Spanien, Italien, Polen, Rumänien och Nederländerna.

Då vände sig den ukrainske presidenten till var och en med en önskelista på stöd.

För svensk del handlar det om alltifrån Gripenflygplan till ammunition, säger Ulf Kristersson.

– Han vill gärna ha mer av allting. Så jag kände igen den listan ganska väl.

Men några Gripenplan är inte aktuellt för svensk del just nu, fortsätter statsministern.

– Vi har ett mycket stort behov av de flygplan som vi har själva. Vi har ett mycket vasst flygvapen, men det är inte ett stort flygvapen. Det är det starkaste skälet.

Även utbildningsinsatsen och risken att kriget skulle omfatta fler länder än Ukraina väger tungt.

– Det finns alltid gränser i krig innan man i praktiken blir en del av kriget, säger Kristersson.

Spänt säkerhetsläge

Samtidigt måste man beakta det spända säkerhetsläget i en tid då Sverige ansökt om Natomedlemskap men ännu inte är medlem, framhåller han.

– Alla förstår att det är en rätt svår balansgång. Jag utesluter ingenting men just nu är den frågan inte aktuell för svensk del.

Annons

Storbritannien har lovat att utbilda ukrainska stridspiloter och marinkårssoldater. På en presskonferens i onsdags vädjade Zelenskyj: "Ge oss vingar".

När presidenten höll en ny presskonferens i Bryssel tillsammans med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel så upprepade han detta:

– Vi behöver artilleri, ammunition, stridsvagnar, långdistansrobotar och moderna stridsflyg.

Statsminister Ulf Kristersson säger att budskapet till Zelenskyj är att Europa håller ihop för Ukraina.

– Vi fortsätter hjälpa Ukraina med vapen individuellt i olika länder. Sverige tillhör ett av de länder som gör stora insatser för att hjälpa den ukrainska försvarsmakten.

Länder tvekar

Belgiens premiärminister Alexander De Croo säger att hans lands stridsflygplan används för att försvara Nato på Balkan samt belgiskt och nederländskt luftrum.

– Vi behöver verkligen våra stridsflyg och kan inte ge bort dem, säger han.

Polens Mateusz Morawiecki vill inte heller lova Ukraina något. Han säger att Polen bara kan agera om hela Nato agerar.

– Vi kommer inte att vara först med att skicka stridsflyg, men vi kommer att svara positivt, förutsatt att de som har flest stridsflyg har möjligheten att ge dem till Ukraina.

Kreml har sagt att ukrainare kommer att få lida om västländer skickar stridsflyg till Ukraina.

Annons

På EU-toppmötet kommer stats- och regeringscheferna också att diskutera jordbävningen i Turkiet och Syrien, USA:s stora stödpaket för grön omställning och migration.

EU:s rådsordförande Charles Michel sade på väg in till toppmötet att han väntar sig att mötet fortsätter även på fredagen.

Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer samlas i dag i Bryssel för ett extrainsatt EU-toppmöte. Mötet utlystes redan i december, efter önskemål från framför allt Italien, Belgien och Nederländerna om att diskutera migrationssituationen. Sedan dess har även ekonomin lagts till som huvudämne.

I onsdags kväll bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han kommer att "träffa EU-ledare" under torsdagen, efter sina besök i London och Paris.

Mötet inleds omkring klockan 10. Om man även kommer att mötas under fredagen är ännu oklart.

Nästa ordinarie EU-toppmöte hålls i Bryssel den 23–24 mars.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons