Annons
Nyheter

Kristersson: Viktigt att stoppa farliga personer

Sveriges gränskontroll ska intensifieras mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.
– Det är extremt viktigt att upptäcka hot tidigt och att stoppa farliga människor från att komma till Sverige överhuvudtaget, säger han.
Politik • Publicerad 1 augusti 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under tisdagens pressträff om det säkerhetspolitiska läget.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under tisdagens pressträff om det säkerhetspolitiska läget.Foto: Caisa Rasmussen/TT

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen, säger han.

Regeringen väntas fatta beslutet på torsdag. Bakgrunden är de koranbränningar som genomförts i Sverige, vilket lett till omfattande protester i flera muslimska länder.

Annons

Enligt Säpo har säkerhetsläget försämrats i Sverige och man hanterar löpande attentatshot. Sverige bedöms ha gått från ett "legitimt" mål för terrorattentat, till att bli ett "prioriterat" mål.

Intensifierat arbete

I maj fattades ett beslut om att tillfälligt återinföra så kallade inre gränskontroller – alltså bevakningen av Sveriges gränser mot övriga Schengenländer – vilket gäller till november.

– Sedan det uppdraget gavs har säkerhetsläget försämrats, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Utöver de skärpta gränskontrollerna träder också en tidigare beslutad lagändring i kraft på tisdagen, som ger polisen ökade befogenheter i gränsnära områden.

– Det innebär att man får en möjlighet att genomföra kroppsvisitation, genomsöka fordon och leta efter id-handlingar. Syftet med det regeringsuppdraget är att stärka polisens arbete och därmed bättre kunna förebygga hot mot den inre säkerheten, säger Gunnar Strömmer.

Jobbar på bred front

Regeringen jobbar på mycket bred front i det spända säkerhetsläget, säger statsministern. Dels diplomatiskt, dels underrättelsemässigt.

– Vi står i daglig kontakt med de svenska underrättelsetjänsterna för närvarande, så allvarligt tycker vi att läget är, säger Kristersson.

Regeringen ser också över möjligheten att ändra ordningslagen för att kunna ta bredare hänsyn till allvarliga störningar när tillstånd för allmänna sammankomster ges.

– Det handlar inte om att inskränka yttrandefriheten utan att bredda prövningen av tillstånd för allmänna sammankomster, säger Ulf Kristersson och tillägger att det är något som behöver prövas noggrant.

– Vi är sårbara i Sverige i dag.

– Man ska inte komma till Sverige om man vill använda Sverige som scen för att orsaka skada, säger Kristersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons