Annons
Nyheter

Kristersson: Viktigt möte med Turkiet

Statsminister Ulf Kristersson (M) är positiv till att Sverige, Turkiet, Finland och även Nato möts på nytt i morgon i Ankara.
Politik • Publicerad 13 juni 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till tisdagens partiledardebatt i TV4.
Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till tisdagens partiledardebatt i TV4.Foto: Robin Bäckman/TT

– Det är bra att de samtalen nu kommer i gång igen, det har varit ett längre uppehåll för det var valrörelse i Turkiet och en ny regering har kommit på plats, säger han.

Nu är olika turkiska ministrar och tjänstemän på plats och kan träffa ledande svenska företrädare, framhåller Kristersson.

Annons

– Då är det viktigt att ledande svenska företrädare får träffa sina motparter i Turkiet, tillsammans också med Nato. Det är viktigt.

"Inte säker på"

Men när det gäller vilka förväntningar man ska ha på mötet, om mötet kan bli avgörande för om Sverige ska hinna bli medlem till Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli, så har inte Kristersson något svar.

– Det kan jag inte gissa om.

TT: Är du säker på att vi är medlemmar till Vilnius?

– Det är jag inte säker på.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vill inte heller göra några bedömningar om onsdagens möte, däremot pekar hon på just Vilniusmötet.

– Regeringen har varit väldigt tydlig med att de gjort bedömningen att vi kan ha höga förväntningar på Vilnius, att vi levt upp till det vi åtog oss vid överenskommelsen i Madrid och att det har varit val i Turkiet.

– Vi ser nu hur amerikanerna och andra länder jobbar hårt för att vi ska bli medlemmar i Vilnius, så det är väl där förväntningarna ska ligga.

"Inte spekulera i"

TT: Vad skulle det innebära om vi inte blev medlemmar då?

– Det tänker jag inte spekulera i, säger Andersson.

Annons

TT: Har du någon kritik mot hur regeringen skött det här?

– Nu ska vi bli medlemmar i Vilnius, där har Tobias Billström varit väldigt tydlig med att han lovar att vi ska bli det. Så det ser jag fram emot.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har sagt att han är hoppfull om att Sverige är medlem till Natotoppmötet i juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons