Annons

Kristersson vill se Gui Minhai-kommission

Sveriges relationer med Kina har försämrats på grund av fallet med Gui Minhai och M-ledaren Ulf Kristersson vill att regeringens hantering av fallet utreds.
Men utrikesminister Ann Linde (S) menar att regeringens Kinastrategi har vad oppositionen efterlyser.
Politik • Publicerad 1 januari 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att en oberoende kommission utreder hanteringen av Gui Minhai-fallet. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att en oberoende kommission utreder hanteringen av Gui Minhai-fallet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Frågan är inte framgångsrikt skött. Jag tycker att vi borde tillsätta en oberoende Gui Minhai-kommission som går igenom hela den svenska regeringens skötsel av fallet. Det har inte varit framgångsrikt de här åren, och det finns ingenting som ser framgångsrikt ut just nu. Så här kan vi bara inte ha det, säger Ulf Kristersson i en intervju med Svenska Dagbladet.

Kristersson vill också se ett mer kraftfullt agerande från Sverige gentemot Kina gällande den svenske medborgaren Gui Minhai.

Annons

– Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid.

Men utrikesminister Ann Linde (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att regeringens Kinastrategi innehåller förslag på det Kristersson efterlyser, som att öka kompetensen om Kina i hela samhället.

"Vi är och har varit mycket tydliga mot Kina i att kräva Gui Minhais frisläppande. Vi agerar redan tillsammans med EU och har stöd av USA. Regeringen informerar regelbundet riksdagspartierna kring utvecklingen i fallet och vårt agerande", skriver Linde.

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige tog fart efter att den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai i november tilldelades Svenska pens Tucholskypris i sin frånvaro. Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut priset. Gui Minhai sitter fängslad i Kina utan rättegång.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons