Annons
Nyheter

Kritik efter Kinberg Batras avgång med lön

Regeringen får kritik för att Anna Kinberg Batra behåller sin höga lön i fem år – trots att hon tvingats bort från tjänsten som landshövding i Stockholm, rapporterar TV4 Nyheterna.
Regeringen öppnar nu dörren för att göra om regelverket.
Politik • Publicerad 1 oktober 2024
Anna Kinberg Batra fick sparken från tjänsten som landshövding i Stockholm i slutet av september. Arkivbild.
Anna Kinberg Batra fick sparken från tjänsten som landshövding i Stockholm i slutet av september. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, anser att statens ansvarsnämnd bör få pröva frågan.

– Jag tror inte att det finns acceptans ute bland människor, att man kan missköta sitt uppdrag och ändå få behålla sin höga lön i fem års tid framöver, säger Sonesson till TV4.

Annons

Även Malin Björk, talesperson i konstitutionella frågor för Centerpartiet, är kritisk.

Regeringen anser att den följer lagen om offentlig anställning, men att reglerna för flytt av landshövdingar och generaldirektörer till regeringskansliet bör analyseras.

– Vi har ett antal arbetsrättsliga regelverk i Sverige och man kan och bör nog diskutera hur de ser ut. Men de är som de är just nu och då gäller de villkoren, säger statsminister Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Civilminister Erik Slottner (KD) håller med.

"Jag instämmer i statsministerns uttalande att regeringen bör analysera det regelverk som rör förflyttning av myndighetschefer till regeringskansliet", skriver han i ett uttalande och fortsätter:

"Jag kan förstå att det upplevs som stötande med den ordning som råder, men även landshövdingar omfattas av anställningsskydd. Det här har hanterats enligt konstens alla regler."

Kinberg Batra fick sparken efter hård kritik från Justitieombudsmannen gällande tre omstridda rekryteringar hon gjorde som landshövding. Hon placeras i stället på regeringskansliet, med andra arbetsuppgifter men med bibehållen månadslön på 122 400 kronor fram till i februari 2029. Då går det förordnande hon hade som landshövding ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons