Nyheter

Kritik för dålig svenska på särskilda boenden

Vård • Publicerad 15 januari 2023
Särskilda boenden i Lerum får kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Särskilda boenden i Lerum får kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar särskilda boenden i Lerums kommun för att ha personal som är för dålig på svenska och inte har tillräcklig kompetens, rapporterar SVT Nyheter Väst.

"Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt", säger Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo, i ett pressmeddelande enligt kanalen.

Lerums kommun uppger att den tar åt sig av kritiken, men håller inte med om bedömningen att "det föreligger hög risk i förhållande till andra kommuner vad gäller frågan om individuell bedömning och kompetens", enligt ett pressmeddelande.

Ivo granskar 283 kommuner med särskilda boenden i kommunal regi. Myndigheten följer nu upp en journalgranskning med fysiska inspektioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.