Annons
Nyheter

Kritik mot Abbas för falsk historieskrivning

Palestiniernas president Mahmud Abbas får kritik för felaktiga kommentarer om judar och Förintelsen i ett tal nyligen.
Mellanöstern • Publicerad 7 september 2023
Mahmud Abbas. Bild tagen vid ett besök i Kina tidigare i år.
Mahmud Abbas. Bild tagen vid ett besök i Kina tidigare i år.Foto: Jade Gao/pool/AP/TT

Formuleringarna "är en skymf mot minnet av miljoner mördade män, kvinnor och barn", skriver Steffen Seibert, Tysklands ambassadör i Israel, på X (tidigare Twitter). "Palestinierna förtjänar att höra den historiska sanningen från sin ledare, inte sådana distortioner".

I talet sade Abbas bland annat att den tyska naziregimen under andra världskriget jagade och dödade judar på grund av deras "sociala roll" som bland annat kreditgivare, och alltså inte för att de var just judar.

Annons

Enligt israeliska översättningar av talet sade han också att ashkenazer – europeiskättade judar – inte är ättlingar till Bibelns israeliter, utan till det forntida kaukasiska folket khazarerna. Sådana uttalanden har gjorts tidigare i propagandasyfte, med budskapet att dagens israeler inte har någon historisk rätt till det geografiska område där Israel ligger.

Den i dag 88-årige Abbas valdes till palestiniernas president 2006. På grund av det spända läget och Israels ockupation har palestinierna sedan dess inte hållit några presidentval. Men trots att Abbas mandat alltså i princip löpte ut för länge sedan fungerar han fortfarande som palestiniernas ledare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons