Annons
Nyheter

Kritik mot flytt av invånare på Chagosöarna

Storbritannien och USA har gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten, enligt Human Rights Watch (HRW). Brottet ska ha skett när ursprungsbefolkningen från Chagosöarna i Indiska oceanen tvångsförflyttades.
Mauritius/Storbritannien • Publicerad 15 februari 2023
Demonstranter från Chagosöarnas ursprungsbefolkning utanför den internationella domstolen i Haag 2018. Arkivbild.Foto: AP/TT

De två länderna bör betala skadestånd till öarnas ursprungsbefolkning, som kallas "chagossier", samt ge dem rätten att återvända till Chagosöarna, skriver HRW i en rapport.

"Storbritannien begår ett pågående kolonialt brott när de behandlar chagossier som ett folk utan rättigheter", enligt Clive Baldwin, rättslig rådgivare vid HRW och huvudförfattare till rapporten.

Annons

Öarna har varit föremål för diplomatiska konflikter i decennier. Fram till mitten av 1960-talet tillhörde öarna Mauritius, som vid tidpunkten var en brittisk koloni. Men 1965 separerade Storbritannien Chagosöarna från Mauritius och året efter tilläts USA att förlägga en militärbas på den största ön, Diego Garcia.

I samband med det tvångsförflyttades även öarnas ursprungsbefolkning till Mauritius, som blev självständigt 1968.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons