Annons
Nyheter

Kritik mot UD: Inga planer för lokal personal

Samhälle • Publicerad 17 augusti 2021

Trots att utrikesdepartementet visste att talibanerna skulle tillgripa makten i Afghanistan saknades en strategi för att evakuera lokalt anställd personal.

Det säger Thomas Janson, som sitter i styrelsen för fackförbundet ST:s avdelning i regeringskansliet, till Dagens Nyheter.

Annons

– I ett så instabilt land borde arbetsgivaren ha förberett flera scenarier: ”Vad gör vi i händelse av systemkollaps?”, säger han till tidningen.

Medan svensk personal på ambassaden i Kabul evakuerades i söndags är den lokalt anställda fortfarande kvar i landet.

– Vi har ett särskilt ansvar för våra utsända, en plan har funnits även för de lokalanställda, men ingen trodde att talibanernas maktövertagande skulle ske så snabbt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

UD har jämte det arbetsrättsliga ansvaret en moralisk plikt att skydda anställda, understryker Janson.

Han får medhåll av flera på departementet som DN talat med och som ger uttryck för en frustration över hur evakueringen skötts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons