Annons
Nyheter

Kronan vid årslägsta mot dollarn

Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
Kronans nedgång får ny fart efter alla räntebesked. Arkivbild
Kronans nedgång får ny fart efter alla räntebesked. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Kronan var nere i 11:25 kronor per dollar under torsdagens eftermiddagshandel, vilket är den lägsta kursen i år. Den svenska valutan var samtidigt nere på 11:96 kronor per euro, bara fyra ören från det historiska bottenrekordet för den svenska valutan i måndags.

Trycket nedåt på kronan tog fart i onsdags kväll, då USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) levererade oväntat hökaktiga utsikter i samband med en paus för räntehöjningarna i USA. Fed gav en tydlig signal om att styrräntan kan höjas igen senare i år och att det dessutom ser ut att bli färre räntesänkningar 2024-2025 än i tidigare ränteprognos.

Annons

Riksbankens väntade räntehöjning till 4 procent på torsdagen och beslutet om kronköp för cirka 100 miljarder kronor för att säkra värdet på valutareserven verkade inte hjälpa mot kronfallet.

Sedan årsskiftet har kronan tappat nästan 8 procent mot dollarn och 7 procent mot euron – en utveckling som försvarar Riksbankens inflationsbekämpning då det skapar inflationsimpulser från importen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons