GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kronlid: Jag vill inte ändra abortlagen

SD:s Julia Kronlid vann striden om posten som riksdagens andre vice talman.
Från politiska motståndare har hennes syn på abort kritiserats.
Politik • Publicerad 26 september 2022
Julia Kronlid (SD) under uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.
Julia Kronlid (SD) under uppropet av riksdagsledamöterna på måndagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraten har tidigare skrivit motioner om att ändra lagstiftningen, men det var i enlighet med SD:s dåvarande linje, påpekar Kronlid. Partiet har ändrat sig sedan dess och hon tycker att den omvärderingen var bra.

Kronlid nominerades till posten som andre vice talman av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

I samband med talmansvalet i riksdagen frågade journalister om hon anser att antalet aborter bör minska.

– Förebyggande arbete är alltid positivt, men jag vill inte ändra abortlagstiftningen, svarar hon.

Evolutionsteorin

Kronlid fick också frågan om hon vill att den kristna skapelseteorin bör undervisas i skolan.

– Det är ingen fråga jag driver överhuvudtaget. Det har inget med min politiska gärning att göra, säger hon.

SD-ledamoten har fått kritik för att i en intervju 2014 sagt att hon inte tror på evolutionsteorin eller att människan härstammar från apan. Hon sa i intervjun: "Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden."

– Jag tycker att man borde fokusera på min politiska gärning. De senaste åren har jag jobbat för en mer human sjukförsäkring, suttit i utrikesutskottet och utrikesnämnden och har tolv års erfarenhet i riksdagen, säger Kronlid.

Kronlid uppger att hon inte ifrågasätter evolutionsteorin.

Kan inte acceptera

Inför att riksdagen skulle rösta om andra vice talmansposten gick riksdagsledamoten Annika Hirvonen (MP) till hård attack mot Kronlid.

– Miljöpartiet går fram med en egen kandidat för att vi inte kan sitta här och passivt acceptera att genom acklamation rösta för att rasismen och abortmotståndet får plats i talmanspresidiet även i Sverige, säger hon.

Även Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling säger att V motsätter sig Kronlid. Partiet föredrog i stället MP:s kandidat Janine Alm Ericson.

– En talman från SD kan aldrig vara en representant för hela svenska folket, säger Gonzales Westling.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.