Annons
Nyheter

Krypterad chatt ledde till fängelsestraff

Brott • Publicerad 7 mars 2021
Fransk polis knäckte krypteringen. Nu har en man i Eskilstuna dömts till fängelse. Arkivbild.
Fransk polis knäckte krypteringen. Nu har en man i Eskilstuna dömts till fängelse. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

En man i 20-årsåldern i Eskilstuna har dömts till fängelse i tre år och nio månader för grovt vapenbrott, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Det rör sig om en halvautomatisk pistol, en kulsprutepistol, en automatkarbin, ljuddämpare och skarp ammunition – en vapengömma som polisen hittade i ett förråd redan i fjol. I oktober dömdes förrådsinnehavaren till fängelse, men nu har alltså även mannen i 20-årsåldern dömts för innehav av vapnen i fråga.

Annons

Detta tack vare uppgifter som polisen fick från fransk polis i samband med att man i fjol knäckte krypteringen till Encrochat, ett fram till dess flitigt använt chattverktyg bland kriminella i Europa.

Bevisningen består i huvudsak av chattloggar där mannen, under pseudonym, har skrivit att han har placerat vapnen hos en person som inte längre svarar. Den personen var den dömde förrådsinnehavaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons