GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Venedig portar kryssningsfartygen

Italien förbjuder stora kryssningsfartyg i Venedig från att lägga till i lagunen från och med augusti.
Italien • Publicerad 14 juli 2021
Stora kryssningsfartyg portas från Venedigs historiska centrum. Arkivbild.
Stora kryssningsfartyg portas från Venedigs historiska centrum. Arkivbild.
Foto: Luigi Costantini/AP/TT

Beslutet kommer efter att FN-organet Unesco varnar för att världsarvet kan klassas som hotat om inte den italienska regeringen inför ett förbud mot att jättefartygen får lägga till i lagunen, rapporterar The Guardian.

Kryssningsrederierna får nu stryka Venedig från sina reserutter tills Margheras stora godshamn, på västra sidan Venediglagunen, gjorts om för att ta emot passagerare.

Förbudet för fartyg över 25 000 ton innebär bland annat att endast mindre färjor och fraktfartyg får använda Giudecca-kanalen på stadens sydsida för att nå Venedigs historiska centrum.

"Förordningen som antagits i dag utgör ett viktigt steg mot att skydda den venetianska lagunen", heter det i ett uttalande från premiärminister Mario Draghis kontor.

Liksom på många andra håll i världen har aktivister protesterat mot att de stora och förorenande kryssningsfartygen får gå i känsliga vatten och lägga till i sköra miljöer. Men det har också förekommit motaktioner från branscher som har stora intäkter från kryssningsturisterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer