Annons
Nyheter

Kryssningstapp i Stockholm – rekord i Göteborg

Kriget i Ukraina gör att antalet kryssningsfartyg till Stockholm mer än halveras i år.
Samtidigt går Göteborgs hamn mot nytt rekord.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Ett av kryssningsfartygen som kom till Stockholm förra året. Arkivbild.
Ett av kryssningsfartygen som kom till Stockholm förra året. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Före pandemin fick Stockholm i genomsnitt besök av 300 kryssningsfartyg om året. Den här säsongen beräknas det bli bara 126, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Minskningen beror enligt Stockholms Hamnar till stor del på avbokningar på grund av kriget i Ukraina, trots att S:t Petersburg redan i fjol ströks från rutterna.

Annons

– Det är främst amerikaner som reste mycket förr på Östersjön och tyckte att det är ett lugnt område att resa i. Nu har fler blivit oroliga och bokat av, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms hamnar, till SVT.

För Göteborgs hamn har kriget i stället ökat antalet bokningar. I fjol slogs nytt rekord med 81 anlöp av kryssningsfartyg. I år är 91 anlöp inbokade.

– Vi har väl en liten fördel av att vi ligger längs med den norska kusten, säger Nicole Brattåsen, kryssningsansvarig på Göteborgs hamn, till TT.

– Tittar man på de norska hamnarna så har de också ökat, medan hamnar in mot Finska viken har tappat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons