Kulturskapare ska få lånegaranti

Kultur • Publicerad 4 oktober 2019
Lånegarantin ska ge kulturskapare, som exempelvis musiker, en större möjlighet att investera i nya projekt. Genrebild.
Lånegarantin ska ge kulturskapare, som exempelvis musiker, en större möjlighet att investera i nya projekt. Genrebild.Foto: Per Larsson / TT

Kulturskapare inom exempelvis musik, film, konst, design och datorspel ska få större möjlighet att finansiera sina projekt genom en lånegaranti, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Lånegarantin är ett led i EU-programmet Kreativa Europa som strävar efter att öka utlåningen till små och medelstora företag inom de kulturella och kreativa branscherna, som ofta har svårt att få lån för sina projekt.

"De kulturella och kreativa näringarna är otroligt viktiga för Sverige. Det svenska musikundret, svensk design och den snabba dataspelsutvecklingen som sker här är bara några exempel på det. Att fler kreatörer runt om i landet nu får en ny möjlighet att investera i sina idéer och verksamheter är därför oerhört glädjande", säger Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

I Sverige kommer lånegarantin att erbjudas av Marginalen Bank.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.