Annons
Nyheter

Kungen och Silvia har covid-19

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har covid-19, meddelar hovet. Kungaparet har isolerat sig i hemmet i enlighet med gällande förhållningsregler.
Coronaviruset • Publicerad 4 januari 2022
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i december.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i december.Foto: Henrik Montgomery/TT

– De har lindriga symptom. Det är många som har testat positivt under julhelgen och utifrån gällande säkerhetsrutiner testade sig kungaparet. Trots att kungaparet är vaccinerade med tre sprutor visade testresultatet positivt, säger Margareta Thorgren, presschef vid hovet, till TT.

Kungaparet testades positivt på måndagskvällen och en smittspårning har inletts.

Annons

– Det vi kan konstatera gällande den närmaste familjen är att det inte finns någon anledning att smittspåra barn och barnbarn eftersom de inte har träffats under den gångna veckan, säger Margareta Thorgren.

– I och med att vi befinner oss i ett pandemiläge är smittspårningen relativt enkel till följd av att kungaparet inte har umgåtts med särskilt många senaste veckan.

Hovet har ingen uppfattning om vid vilket tillfälle kungaparet kan tänkas ha smittats.

Flera andra medlemmar ur kungahuset har haft covid-19. Prinsparet Carl Philip och Sofia testades positivt under hösten 2020. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var båda smittade i våras. Ingen av dem blev dock allvarligt sjuk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons