Annons

Kungligheter från Qatar nya EU-medborgare

Malta • Publicerad 1 januari 2020
Maltas premiärminister Joseph Muscat har försvarat systemet som tillåter Malta att sälja medborgarskap till rika utlänningar. Han lämnar sin post i januari. Arkivbild
Maltas premiärminister Joseph Muscat har försvarat systemet som tillåter Malta att sälja medborgarskap till rika utlänningar. Han lämnar sin post i januari. ArkivbildFoto: Jonathan Borg/AP/TT

Bland de drygt 3 500 utlänningar som under 2018 fick medborgarskap i Malta finns fem välbärgade medlemmar ur Qatars kungafamilj. Det rapporterar Times of Malta , som gått igenom den inte helt lättillgängliga listan.

Av listan framgår inte vilka som har köpt sina maltesiska pass och vilka som har förtjänat sitt medborgarskap på annat sätt. Ett visst hemlighetsmakeri omger systemet, enligt regeringen av hänsyn till de nya medborgarnas integritet.

Annons

I EU-landet Malta är det sedan 2014 möjligt att få medborgarskap genom investeringar i Medelhavsön. Upplägget kritiseras hårt av EU. Under 2017 avslöjade Times of Malta att 62 medlemmar av Saudiarabiens rikaste familjer fått maltesiska pass.

Även i Malta finns kritik. Chris Fearne, biträdande premiärminister som tävlar om att få efterträda avgående premiärministern Joseph Muscat, har lovat att skrota systemet och ersätta det med ett nytt om han blir vald, enligt Times of Malta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons