Nyheter

Kvinna dog på fest – polis döms för tjänstefel

En narkotikapolis döms för tjänstefel efter att en flaska med amfetaminolja kommit på villovägar och dök upp på en fest där en kvinna drack av den och dog.
Brott • Publicerad 15 juni 2021
Södertörns tingsrätt dömer kriminalinspektören för tjänstefel. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt dömer kriminalinspektören för tjänstefel. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

En kvinna i 30-årsåldern dog efter att ha fått i sig amfetaminolja via en ölflaska på en privat fest i Haninge i augusti i fjol.

Flaskan härrörde från en polisstation och har kunnat kopplas till en förundersökning om narkotikabrott.

En receptionist som tog emot två ölflaskor, varav den ena senare visade sig innehålla amfetaminolja, på polisstationen frias från åtalet om tjänstefel.

Gavs bort

Receptionisten ska enligt domen ha betraktat och behandlat ölflaskorna som hittegods och ställt dem bakom receptionen och därefter slängt dem i en papperskorg.

När en städare på polisstationen en tid senare skulle gå i pension ska flera polisanställda ha givit honom gåvor av olika slag, bland annat de två ölflaskorna. Enligt domen är det inte klarlagt exakt hur detta gått till men på något sätt hamnade flaskorna på den privata fest där en kvinna drack innehållet och dog.

Osannolik kedja

Tingsrätten skriver i domen att "det är en lång, komplex och i allt väsentligt osannolik kedja av händelser som ledde fram till (kvinnans) död. Ett sådant händelseförlopp är således inte något som en anställd vid Polismyndigheten allmänt sett har att räkna med när det gäller befattningen med flaskor som åtminstone vid en granskning med blotta ögat förefaller innehålla öl."

Den åtalade narkotikapolisen fälls däremot för tjänstefel av tingsrätten som anser att han borde ha agerat för att hitta, beslagta och analysera ölflaskorna när han blev varse om deras existens inom ramen för en förundersökning.

"Den kriminalinspektör som initialt ledde förundersökningen om narkotikabrott borde däremot ha agerat för att omhänderta flaskorna, eftersom han hade tillgång till betydligt mer information än receptionisten", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Ingen av de åtalade i målet hålls ansvarig för kvinnans död. Själva mordutredningen kring kvinnans död lades ner i januari i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.