Annons

Kvinna frias från assistansbedrägeri

Assistenterna fick lön för ett arbete som aldrig utförts, och miljonbelopp betalades ut till bluffande assistentbolag i Malmö.
Men hovrätten friar en kvinna som arbetat för det inblandade bolaget från grovt bidragsbrott rörande en underårig brukare.
Brott • Publicerad 7 januari 2020
Hovrätten över Skåne och Blekinge friar en kvinna i de inblandade bolagen från misstanke om assistansbedrägeri. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge friar en kvinna i de inblandade bolagen från misstanke om assistansbedrägeri. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fallet har av Försäkringskassan kallats för en av de största assistenthärvor som nystats upp i Sverige.

I Malmö tingsrätt dömdes 2018 fyra personer – syskonparet bakom bluffbolaget och föräldrarna till den minderårige brukaren – samt elva åtalade assistenter i det tvådelade målet om fusk med assistansersättning. De flesta assistenterna hade nämligen inte utfört något arbete alls, enligt domstolen.

Annons

En av huvudmännen – kvinnan i det syskonpar som bedrivit assistansbolag – har tillsammans med brodern tidigare dömts till mer än tre års fängelse rörande assistansfusk för en medelålders brukare.

Nu frias dock kvinnan från misstanken om fusk för bidragsbrott kring brukarens barnbarn, något som hon och brodern tidigare av tingsrätten dömts till ett års fängelse för.

Enligt hovrätten över Skåne och Blekinge har kvinnan "intagit en underordnad roll i verksamheten" då hon varit "anställd i bolagen utan att ha någon företagsledande roll".

Rätten konstaterar att även om det finns tecken på att kvinnan varit delaktig, då hon administrerat felaktig redovisning, så är det inte ställt utom rimligt tvivel att hon verkligen varit inblandad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons