Annons
Nyheter

Kvinna gravid trots spiral – sjukhus anmäler

En ung kvinna blev gravid, trots att hon hade en korrekt insatt kopparspiral. Händelsen har nu anmälts till Läkemedelsverket av Södra Älvsborgs sjukhus.
Medicin • Publicerad 16 augusti 2021
En ung kvinna blev gravid trots att hon hade en kopparspiral. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

– Det förekommer att det inträffar, men det är sällsynt. Spiral är säkrare än sterilisering, säger specialistläkare Mahsa Nordqvist till Borås Tidning.

Den unga kvinnan sökte vård i somras för sin oönskade graviditet och genomgick abort.

Annons

Ovanliga följdverkningar kopplade till preventivmedel och andra läkemedel anmäls alltid till Läkemedelsverket för att fånga upp exempelvis eventuella trendbrott, påpekar Mahsa Nordqvist.

Sannolikheten att en kvinna med hormon- eller kopparspiral blir gravid är mindre än en procent, alltså färre än en på hundra kvinnor, förklarar hon.

– I sällsynta fall kan spermierna ändå leta sig fram till äggledaren och då kan en befruktning ske, men det är alltså mycket ovanligt, säger Mahsa Nordqvist till BT.

För p-piller ligger risken för graviditet på några procent och för kondom är den 20 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons