Annons
Nyheter

Kvinna inlåst på sjukhustoalett över ett dygn

När en kvinna i 80-årsåldern försvann i Umeå startades en stor sökinsats. Mer än 24 timmar senare hittades hon inlåst på en sjukhustoalett.
Olyckor • Publicerad 8 december 2020
En stor sökinsats med drönare, patruller och polishundar letade efter den försvunna kvinnan – som var inlåst i en sjukhustoalett. Arkivbild.
En stor sökinsats med drönare, patruller och polishundar letade efter den försvunna kvinnan – som var inlåst i en sjukhustoalett. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var i torsdags förra veckan som kvinnan blev inlåst på Norrlands universitetssjukhus i samband med att hon drabbades av ett krampanfall när hon skulle till tandläkaren. Kvinnans dotter hade haft kontakt med henne när hon satt i väntrummet – sedan blev det tyst.

Enligt tandläkarmottagningen hade den äldre kvinnan aldrig dykt upp, och på fredagen drog en sökinsats med drönare, patruller och polishundar i gång.

Räddad av släkten

Annons

Kvinnan hittades tack vare att hennes telefon var uppkopplad mot en telefonmast i närheten, något anhöriga till slut lyckades lokalisera genom att hacka sig in i hennes telefon.

– Jag är är väldigt glad över att ha datakunniga släktingar som lyckades hacka hennes “hitta min Iphone”, annars hade mamma troligen legat kvar på toaletten hela helgen och knappast överlevt, säger dottern till VK.

Kvinnan vårdas nu på strokeavdelningen på sjukhuset.

– Hon förlorade en hel del funktioner, men man ser förbättringar och jag hoppas förstås att så mycket som möjligt av min helt normalt fungerande mamma kommer tillbaka, säger dottern.

"Måste hitta en rutin"

Att kvinnan inte hittades samma dag beror enligt servicedirektören, som ansvarar för lokaler på Region Västerbotten, på att toaletterna städades tidigare samma dag. Eftersom toaletten var låst dagen därpå hoppade städaren över den.

Enligt tandvården på sjukhuset hade de letat efter kvinnan i sina lokaler men inte hittat henne då hon befann sig på en allmän toalett på sjukhuset.

– Men med det sagt så måste vi hitta en rutin inom sjukvården så att något liknande inte kan hända igen. Vi måste göra en ordentligt utredning av det här, säger tandvårdschefen Anna-Maria Stenlund-Berggren till VK.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons