Annons
Nyheter

Fängelse för kvinna som tog sitt barn till IS

Kvinnan som tog sin tvååriga son till Syrien och IS dömdes till tre års fängelse av tingsrätten. På torsdagen fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättens dom.
Brott • Publicerad 24 juni 2021
Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse. Arkivbild.
Tingsrätten dömde kvinnan till tre års fängelse. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I sin dom ansluter sig hovrätten i alla delar till tingsrättens bedömningar.

Kvinnan uppger att hon reste till till Syrien 2014 som en kort avvikelse från resrutten under en semester i Turkiet, något som Lunds tingsrätt inte trodde på.

Annons

Tingsrätten hävdade i stället att det är bevisat, genom vittnesmål och Facebookinlägg, att kvinnan hade för avsikt att flytta till Syrien.

Lunds tingsrätt ansåg i sin dom att kvinnan borde ha förstått att redan när hon reste in i Syrien, fanns en uppenbar risk att hon inte skulle ha möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige under överskådlig tid. Tingsrätten påpekade att kvinnan handlade hänsynslöst när pojken, som undanhölls från sin pappa, hamnade mitt i terrororganisationens centrum i Syrien.

Kvinnan nekar till brottet och hävdar att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Hon förklarar resan till Syrien med att hon vill se om hennes bild av livet i det så kallade kalifatet stämde då hon var nybliven muslim.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons