Annons

Kvinnlig president i debattfokus

Kan en kvinna bli president i USA?
Frågan hamnade i centrum av Demokraternas sjunde debatt inför höstens presidentval.
Senatorn Elizabeth Warren hade svaret:
USA • Publicerad 15 januari 2020
De sex demokratiska presidentvalsaspiranterna i Des Moines: Affärsmannen Tom Steyer, senatorn Elizabeth Warren, förre vicepresidenten Joe Biden, senatorn Bernie Sanders, förre borgmästaren Pete Buttigieg och senatorn Amy Klobuchar.
De sex demokratiska presidentvalsaspiranterna i Des Moines: Affärsmannen Tom Steyer, senatorn Elizabeth Warren, förre vicepresidenten Joe Biden, senatorn Bernie Sanders, förre borgmästaren Pete Buttigieg och senatorn Amy Klobuchar.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Utrikespolitiken, sjukvård och klimatförändringarna.

Alla viktiga ämnen som togs upp på Demokraternas sista debatt inför primärvalssäsongen.

Annons

Men mest uppmärksamhet fick frågan om kvinnors möjlighet att bli valda till president.

CNN rapporterade på måndagen om att senatorn Bernie Sanders ska ha sagt till Elizabeth Warren att kvinnor inte kan bli presidenter, och Sanders fick naturligtvis frågan om detta stämde.

– Självklart sade jag inte det. Hur skulle någon någonsin kunna tro att en kvinna inte kan bli USA:s president? svarade senatorn och pekade på att Hillary Clinton fick flest röster i presidentvalet 2016.

"Höll inte med"

Men när Warren fick frågan om vad hon svarade på det Sanders förnekat att han sagt sade hon:

– Jag höll inte med honom. Men Bernie är min vän och jag är inte här för att gräla med Bernie.

Warren vände sedan på frågan och konstaterade att hon och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar var de enda på scenen som hade vunnit över en sittande republikan.

– Jo, jag, 1990, svarade Sanders.

– Få se.... Det var 30 år sedan, så de enda på den här scenen som vunnit över en sittande republikan de senaste 30 åren är kvinnor, kom repliken från Warren.

Strax före replikskiftet hade Sanders fått ett måhända ofrivilligt stöd från den han hoppas besegra i november – Donald Trump.

– Jag tror inte att Bernie sade det, det tror jag faktiskt inte, sade USA:s president på ett valmöte i Wisconsin.

Klimatet enade kandidaterna

Annons

De sex främsta aspiranterna på att bli Demokraternas presidentkandidat var samlade för debatt i Des Moines, Iowa, och mycket handlade om ämnen där de sex i stort var ense, eller åtminstone drog åt samma håll och åt motsatt håll som Donald Trump.

Klimatförändringarna var en av frågorna, där samtliga ville ändra USA:s nuvarande kurs.

– Det är en nationell kris, sade senatorn Bernie Sanders, som tillade att han vill se förändringar nu, och inte om 20 eller 30 år.

– Om vi inte leder världen nu – och det är ingen enkel sak att göra – kommer planeten som vi lämnar till våra barn att vara obeboelig.

De verkligt hätska utspelen kandidaterna sinsemellan uteblev, men de blev tillräckligt irriterade på varandra för att inte skaka hand när programledarna tackat dem för kvällen.

De kunde dock alla skriva under på förre vicepresidenten Joe Bidens slutord:

– Fyra år med Donald Trump som president har skadat USA, men åtta år med Trump vid makten skulle vara förödande.

Debatten i Des Moines var den sista innan primärvalssäsongen drar i gång med nomineringsmöten i Iowa i början av februari.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons