Kvinnor trotsar makten – två år efter Aminis död
I videoklipp från bostadsområden i iranska städer syns kvinnor och flickor gå förbi med sitt långa hår utsläppt, framför allt på kvällstid. Genom att inte bära slöja trotsar de regimen, med risk för straff.
22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i september 2022 efter att hon gripits av landets moralpolis för att inte ha burit sin slöja på ett korrekt sätt. Hennes död blev startskottet för protesterna under parollen "kvinna, liv, frihet". Där utmanades inte bara bestämmelserna om hur kvinnor ska klä sig, utan också själva den religiösa diktaturen i Iran. Men demonstrationerna slogs ned av beväpnade säkerhetsstyrkor och minst 551 människor dödades, uppger människorättsorganisationer. Tusentals andra greps, enligt FN.
"Arv från Mahsa Amini"
I dag syns säkerhetsstyrkorna patrullera allt mer på offentliga platser i Iran. Ändå är det inte ovanligt att se kvinnor utan slöja i huvudstaden.
– Mitt halvstora mod att inte bära slöja är ett arv från Mahsa Amini. Vi måste skydda detta som en framgång, säger en 25-årig student vid Sharif-universitetet i Teheran till nyhetsbyrån AP.
– Hon hade varit i min ålder om hon inte hade dött.
Videoklipp har spridits på unga flickor som behandlas våldsamt av moralpolisen. Företag där kvinnor har synts utan slöja granskas, och övervakningskameror söker efter kvinnor som inte har täckt huvudet i sina bilar, som kan beslagtas som följd.
"Förblir trotsiga"
2023 skadades en tonårsflicka utan slöja i tunnelbanan i en händelse som ledde till hennes död. Enligt aktivister sköt polisen i juli i år mot en kvinna som försökte fly från en kontrollstation för att undvika att hennes bil skulle beslagtas.
Landets nyvalde president Masoud Pezeshkian gick till val med löften om att stoppa moralpolisen från att trakassera kvinnor. Men den högsta auktoriteten är ayatolla Ali Khamenei, som tidigare har sagt att det både är religiöst och politiskt förbjudet att ta av sig slöjan.
Enligt FN har Iran intensifierat förtrycket av kvinnor. Men ändå anser många att det iranska samhället har förändrats.
– Många unga kvinnor fortsätter att trotsa, säger Roya Boroumand vid människorättsorganisationen Abdorrahman Boroumand Center till AFP.
– Två år efter protesterna har den islamiska republikens ledning varken återställt status quo eller återfått sin förlorade legitimitet.
Bakgrund: Protesterna i Iran
Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.
Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin obligatoriska huvudsjal på korrekt vis.
Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled hon på sjukhus efter att ha legat i koma.
Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig sina sjalar och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och har sedan dess kommit att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.
Vid många tillfällen slogs demonstrationerna ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.
Hundratals har dödats och tusentals har gripits. Många har dömts till döden och flera av dem har avrättats.