Annons
Nyheter

Kyla och snö på väg till södra Sverige

I veckan väntas kallare väder och snö i stora delar av södra Sverige, som hittills haft en mestadels regnig vinter. Men i kustområdena och på Gotland blir det fortsatt blött.
Väder • Publicerad 2 januari 2021
Hittills har snöfallen över Sverige varit begränsade till Norrland och norra Svealand, men snart kan snön nå även den södra delen av landet. Arkivbild.
Hittills har snöfallen över Sverige varit begränsade till Norrland och norra Svealand, men snart kan snön nå även den södra delen av landet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots att det redan hunnit bli januari har vintern låtit vänta på sig i södra Sverige, som haft regn snarare än snö den senaste månaden. I veckan kan det bli ändring på det, åtminstone för Svealand och Götalands inland.

– Det går mot att det blir lite kallare, med ett par minusgrader i stora delar av södra Sverige, vilket då skulle innebära att det kan bli vinter per definition i veckan. Kanske inte för kustnära områden men för Svealand och inre Götaland i alla fall, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI.

Annons

SMHI:s definition av vinter innebär att dygnsmedeltemperaturen är under noll grader i fem dygn i följd. Med kylan kommer också snö i stället för regn, något som kan bli aktuellt för delar av södra Sverige.

På måndag och tisdag kommer ett snöområde med lite lättare snöfall, och på onsdag kommer ett större nederbördsområde österifrån och sveper in över södra Sverige. Enligt Mattias Burtu är det för tidigt att säga hur mycket snö som kommer falla, och exakt i vilka delar av landet det blir snö respektive regn.

– När det gäller snö är det nog i Svealand och inre Götaland, om vi pratar om södra Sverige. Så längs med Götalandskusten och Gotland är det nog rätt blött och mest regn som det ser ut, säger Mattias Burtu.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons