Annons
Nyheter

L:s förre talesperson: Rösta inte ner Löfven

Liberalerna bör inte rösta nej till Stefan Löfven som statsminister och därmed lägga avgörandet i händerna på vilden Amineh Kakabaveh.
Det anser partiets tidigare ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton (L).
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Det är för mycket som står på spel och Liberalerna kan framstå som icke ansvarsfullt om de röstar rött till Stefan Löfven, anser partiets tidigare ekonomiskpolitiske talesperson Carl B Hamilton (L). Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Att Liberalerna vill se en borgerlig regering och var beredda att rösta för Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat har partiledaren Nyamko Sabuni gjort klart.

Däremot har partiet inte redovisat hur de tänker rösta i statsministeromröstningen om Stefan Löfven på onsdag när nu Kristersson misslyckats med sin regeringsombildning.

Annons

Traditionellt lägger L och övriga borgerliga partier ned sina röster, det vill säga röstar gult, om det inte finns någon annan statsministerkandidat.

Den tidigare riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L) utgår uppenbarligen från att partiet tänker rösta rött den här gången, något han kritiserar i ett facebookinlägg.

"Just nu verkar Liberalerna trassla ihop höga principer med rättfram klokhet. Jag tror det riskerar att uppfattas som bisarrt och olyckligt om L med sitt agerande (nej!-rösta vid statsministeromröstningen) de facto lägger avgörandet i regeringsfrågan i händerna på bångstyriga vilden Amineh Kakabaveh", skriver han.

Enligt Hamilton är det för mycket som står på spel och Liberalerna kan lätt framstå som icke ansvarsfullt och självfixerat, om de röstar rött.

Det blir bara en "simpel demonstration", konstaterar Hamilton.

En minoritet i Liberalernas riksdagsgrupp är emot partiledningens linje att stödja en borgerlig regering som blir beroende av Sverigedemokraterna.

I måndags kunde Nyamko Sabuni inte garantera att alla ledamöter kommer att rösta på samma sätt men förutsatte att alla följer majoritetslinjen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons