Annons
Nyheter

L säger nej till förlängd pandemilag

Liberalerna säger nej till att förlänga den tillfälliga pandemilagen.
Centerpartiet tycker att det är helt fel läge att stoppa förlängningen.
Politik • Publicerad 11 januari 2022
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Efter måndagens pressträff där statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade nya restriktioner anser Sabuni att det är dags att riksdagen tar tillbaka ansvaret om att fatta beslut om restriktioner.

– Gårdagens besked tycker jag gick över gränsen, säger Nyamko Sabuni.

Annons

Beskedet om att säga nej, som Svenska Dagbladet var först att rapportera om, bygger dels på att restriktionerna i sig inte är proportionerliga, dels på vilket sätt regeringen motiverar dem, säger Sabuni:

– Bara det faktum att man kan bli smittad är inte att argument för att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter, utan det är att rädda liv. Och om man vill rädda liv måste allt fokus ligga på den som i dag inte är vaccinerad.

Till maj

Det var i oktober som regeringen föreslog att den tillfälliga pandemilagen skulle förlängas till den 31 maj i år, i stället för den 1 februari. Anledningen till initiativet är att säkerställa en god beredskap för att hantera pandemin, enligt regeringen.

Dock föreslogs vissa förändringar, till exempel att regeringens möjlighet att stänga verksamheter skulle tas bort. Det skulle inte heller vara möjligt för regeringen att reglera hur många människor som får vistas på allmän plats.

Riksdagen ska rösta om den föreslagna förlängningen den 19 januari.

"Det är naivt"

Socialminister Lena Hallengren (S) säger efter Sabunis besked att pandemilagen behövs. Utan den blir besluten trubbigare och riskerar att slå bredare, exempelvis på så sätt som ordningslagen användes före pandemilagen, enligt henne.

– Att tro att man kan rösta emot pandemilagen och i stället bara fatta beslut i riksdagen och inte få ganska allvarliga konsekvenser där restriktioner inte går att genomföras, det är naivt och jag är faktiskt lite chockad, säger Hallengren i Sveriges Radios Studio ett.

Det argumentet köper inte Sabuni:

– Det var riksdagen som stiftade pandemilagen, och riksdagen kan se till att ha en lag som ger oss mandat och befogenheter att fatta de beslut om restriktioner som vi menar är befogade.

Måste gå snabbt

I socialutskottet i december redogjorde Centerpartiet för sin ståndpunkt att stå bakom en förlängning av pandemilagen till den sista maj.

Annons

– Och nu är ännu mer motiverat, säger partiets vice ordförande Anders W Jonsson till TT.

– Det som är helt avgörande är att vi så fort som möjligt får kontroll över pandemin så att vi kan återgå till det normala. Då krävs det ganska snabba åtgärder.

– Att då allting ska passera riksdagen i form av proposition som ska bordläggas i kammaren, med motionstid och utskottsbehandling tre gånger, följt av debatt och beslut och sedan regeringens verkställande – det innebär en fördröjning på två, tre veckor.

När 50 procent av befolkningen fått tre vaccinsprutor anser Centerpartiet att de trippelvaccinerade helt ska slippa restriktioner med uppvisande av vaccinpass.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons