Annons
Nyheter

Läcka: Kina rapporterade felaktig virusstatistik

Kinas relativt låga covidsiffror har väckt misstankar om underrapportering.
Nu visar läckta dokument att landet publicerat felaktiga siffror om virusläget under pandemins första månader.
Kina • Publicerad 1 december 2020
Fiskmarknaden Huanan i Wuhan stängdes i januari sedan flera som handlat där insjuknat i covid-19. På marknaden såldes förutom fick och kött även levande djur som rävar och vargungar. På bilden fångas en salamander in. Arkivbild.
Fiskmarknaden Huanan i Wuhan stängdes i januari sedan flera som handlat där insjuknat i covid-19. På marknaden såldes förutom fick och kött även levande djur som rävar och vargungar. På bilden fångas en salamander in. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Pandemin drar fram över världen och lämnar död, sargade ekonomier och personliga tragedier i sina spår. Men i landet där allt började har man officiellt registrerat färre än 100 000 fall och 5 000 döda bland landets 1,3 miljarder invånare – en bjärt kontrast till exempelvis USA:s 13,5 miljoner smittade eller Brasiliens 173 000 coviddöda.

Själva upptäckten av coronaviruset tystades inledningsvis ned av Kina. En av läkarna som slog larm, redan i slutet av förra året, tvingades skriva på en försäkran om att inte sprida "falska rykten".

Annons

Experter är överens om att officiella uppgifter från Kina bör tas med en nypa salt och att det sannolikt har förekommit underrapportering. Men ingen kan säga säkert, eftersom insynen för internationella experter är kraftigt begränsad.

Läckta dokument

Men nu har 117 sidor dokument om virusläget i Hubeiprovinsen, där den hårt drabbade staden Wuhan ligger, läckts till mediebolaget CNN från en anonym visselblåsare inom det kinesiska sjukvårdssystemet – och som visar att Kina flera gånger i början av pandemin rapporterade felaktiga siffror officiellt.

Den 10 februari redovisade exempelvis lokala myndigheter i Hubei 5 918 nya fall i en rapport märkt "konfidentiellt". Men officiellt rapporterade Kina bara 2 478 nya fall i hela landet den dagen.

Ett annat exempel som tas upp är den 17 februari, då 196 nya dödsfall registreras i rapporten från Hubei medan siffran som kommunicerades utåt var 93.

I mitten av februari förändrade dock kinesiska myndigheter sitt sätt att rapportera nya fall – vilket enligt CNN innebar en förbättring av metoden.

Kinas regering har kategoriskt avvisat anklagelser från västländer om att man medvetet har mörkat information om virusläget. Och CNN konstaterar att även om läckan inte kan bevisa motsatsen så avslöjar de flera motsägelser i myndigheternas rapporter om utvecklingen jämfört med vilka uppgifter som gjordes offentliga.

Dokumenten omfattar begränsade nedslag under en period som sträcker sig från oktober 2019 till april i år. CNN har kallat in flera experter för att verifiera rapporterna och beskriver en bild av ett stelbent, toppstyrt och byråkratitungt hälso- och sjukvårdssystem som hade svårt att ställa om för att hantera en uppblossande kris som pandemin.

"Gjorde misstag"

Bland annat visar dokumenten att det i mars i genomsnitt kunde ta 23 dagar från det att en patient uppvisade symtom tills det att hen diagnosticerades med covid-19. Många test var också undermåliga.

– Det är uppenbart att de gjorde misstag och inte bara misstag som sker när man hanterar ett nytt virus, utan också byråkratiska och politiskt motiverade fel i hanteringen, säger Yanzhong Huang, expert på global hälsa vid tankesmedjan Council on Foreign Relations, till CNN.

Fakta: Några datum i pandemin

1 december 2019: Den första kända patienten uppvisar symtom på covid-19 i Hubei, enligt den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

31 december 2019: Kina informerar WHO om ett okänt virus som orsakat flera fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i provinsen Hubei.

1 januari: Myndigheterna stänger fiskmarknaden Huanan i staden Wuhan, eftersom flera fall har kopplats dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet till följd av viruset, en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

28 januari: Kinas president Xi Jinping träffar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking.

11 mars: WHO slår fast att coronautbrottet är en pandemi. Samma dag avlider den första svensken, en person i övre 70-årsåldern, med covid-19.

Källa: CNN, TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons