Annons
Nyheter

Läcka med hemliga försvarsobjekt på nätforum

Omfattande information om svenska militära anläggningar, som är aktiva skyddsobjekt, har delats i ett hemligt nätforum.
Brott • Publicerad 10 december 2020
Stora mängder information om svenska militära anläggningar har delats på hemliga chattforum på nätet. Två män utreds nu av Säpo. Arkivbild.
Stora mängder information om svenska militära anläggningar har delats på hemliga chattforum på nätet. Två män utreds nu av Säpo. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två män utreds vid riksenheten för säkerhetsmål, misstänkta för att ha haft centrala roller i spridningen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Säkerhetspolisen (Säpo) har utrett en misstanke om att särskilt inbjudna personer ska ha haft tillgång till två hemliga chattrum, där en stor mängd information om de svenska anläggningarna har funnits.

– Ja, jag kan bekräfta att det pågår förundersökningar mot de personerna. Men det är en förundersökningssekretess där som jag måste förhålla mig till, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Ekot.

Annons

André Catry, säkerhetsexpert med bakgrund på Säpo, säger till radion att det är mycket allvarligt att så mycket uppgifter om svenska militära objekt finns tillgängligt på internet, även om det handlar om ett slutet chattforum.

– Är det av intresse för någon underrättelseverksamhet så har de ju resurser att kunna ta del av den här informationen, oavsett om de är behöriga eller inte, säger André Catry till radion.

Ingen av de misstänkta männen kan till Ekot kommentera hur de ställer sig till misstankarna, eftersom de har yppandeförbud under utredningstiden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons