Annons
Nyheter

Låga grundvattennivåer i södra Sverige

Grundvattennivåerna i landets sydöstra delar, Skåne och Gotland ligger mycket under de normala nivåerna, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Vatten • Publicerad 13 juli 2021
Grundvattennivåerna i sydost och på Gotland är mycket under normala nivåer.
Grundvattennivåerna i sydost och på Gotland är mycket under normala nivåer.Foto: Anna-Lena Lindqvist

I dag släpps en ny prognos från SGU, och än så länge är nivåerna ganska normala i större delen av landet, enligt Fredrik Mossmark, hydrogeolog på myndigheten.

– Det är inga dramatiska förändringar från förra veckan gällande nivåerna. Det är kanske lite lägre nivåer i Norrlands inland för små magasin, säger han.

Annons

Landets sydöstra delar, Skåne och Gotland har sjunkande nivåer och ser ut att få ganska låga nivåer framöver.

I västra Blekinge är det låga nivåer i de stora vattenmagasinen, som generellt används för kommunal vattenförsörjning.

– I större delen av Skåne och på Gotland är nivåerna också mycket under de normala.

Skåne och Gotland sticker ut

När det gäller de små magasinen, som används till vattenförsörjning för enskilda fastigheter och på mindre orter, sticker också en del av Skåne och Gotland ut med låga nivåer just nu.

– De kan vara mer känsliga för långa torrperioder och om det fortsätter att vara torrt kan det bli mycket låga nivåer i många magasin i ganska stora delar av landet, beroende på hur vädret utvecklar sig.

TT: Är det ett kritiskt läge just nu?

– Jag bedömer det inte så, men vi har olika scenarier vi tittar på och blir det fortsatt torrt blir det så klart en sådan risk.

Värmeböljan kan påverka

Veckans värmebölja kan påverka vattennivån, men det blir inte till kritiska nivåer om den åtföljs av en blötare period. Om hela juli däremot blir fortsatt varm och torr så är det främst de stora magasinen i den sydöstra delen av landet som kan drabbas.

– De låga nivåerna kanske också sträcker sig in över större delen av Västra Götaland, utom västkusten. Prognosen ser lite bättre ut för norra Halland och Bohuslän.

Om värmeböljan håller i sig en månad eller längre kan det påminna om 2018, som var en extremt torr sommar, enligt Mossmark.

Annons

– Men då drabbades större delar av landet. Där är är vi inte riktigt ännu, men det beror på hur sommaren utvecklar sig.

Fakta: Situationen för grundvatten vecka 28

I de små grundvattenmagasinen, som används för vattenförsörjning till enskilda fastigheter och på mindre orter, är nivåerna under de normala i delar av Götaland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

I västra Blekinge, nordöstra Skåne och på Gotland är nivåerna mycket under de normala.

I de stora grundvattenmagasinen, som generellt används för kommunal vattenförsörjning, är nivåerna i delar av Götaland och i östra Svealand under eller mycket under de normala.

På Gotland, i västra Blekinge och större delen av Skåne är nivåerna mycket under de normala.

I delar av Norrland samt i den nordvästra delen av Götaland är nivåerna över eller mycket över de normala.

Källa: SGU

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons