Annons
Nyheter

Grymma covidprognoser skakar USA

Amerikanerna kan glädja sig åt den lägsta dödssiffran till följd av covid-19 på en månad: 1 015 dödsfall det senaste dygnet.
Samtidigt har en myndighetsprognos läckt ut som spår att antalet döda i början av juni kommer att ligga på 3 000 per dygn.
USA • Publicerad 5 maj 2020
Sjukhuspersonal vid ett tält där misstänkta coronviruspatienter undersöks i Brooklyn i New York.
Sjukhuspersonal vid ett tält där misstänkta coronviruspatienter undersöks i Brooklyn i New York.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Enligt rapporten lär antalet nya fall vid månadsskiftet ligga på omkring 200 000 per dygn, att jämföra med cirka 25 000 nu, skriver tidningen The New York Times med hänvisning till prognosen som kommer från katastrofmyndigheten Fema. Antalet döda per dygn spås stiga med närmare 70 procent, från genomsnittliga 1 750 i nuläget till 3 000. Det finns dock inga uppgifter om hur länge dödstalen kommer att ligga på den höga nivån.

Prognosen kopplas samman med det gradvisa öppnande av USA:s ekonomi som nu pågår och som förordas av president Donald Trump – något som befaras förvärra läget.

För snabbt?

Annons

Parallellt har en annan prognos , som förutspår antalet döda i covid-19 de närmaste månaderna, skrivits upp kraftigt. Den görs av The Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington, som Trumpstyret flera gånger refererat till. Institutet spår nu att nära 135 000 amerikaner kommer att ha gått bort i sviterna av det nya coronaviruset fram till början av augusti. I mitten av april låg motsvarande bedömning på drygt 60 000 avlidna den 4 augusti.

Det främsta skälet till den dramatiska ändringen är farhågor om att delstater lyfter sina virusrestriktioner för snabbt, rapporterar webbtidningen Politico.

Inte från Vita huset

Redan nu har över 68 000 människor dött i covid-19 i USA och president Donald Trump har sagt att han som värst räknar med att 100 000 amerikaner kommer att avlida till följd av viruset.

Vita huset vänder sig dock mot Femas prognos om 3 000 döda per dygn i juni.

"Det här är inte ett dokument från Vita huset, det har inte lagts fram för insatsgruppen eller granskats av andra myndigheter", säger Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande som återges av public servicekanalen NPR.

Fakta: USA och covid-19

USA är det land som är värst drabbat av det nya coronaviruset sett till antalet döda och konstaterat smittade. Landet har dock förhållandevis goda testmöjligheter och en stor befolkning (knappt 330 miljoner invånare).

Närmare 1,17 miljoner fall av virussmittan har konstaterats i USA. Den finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia. Den värst drabbade delstaten är New York.

Omkring 68 700 människor har avlidit i covid-19 hittills. Det senaste dygnet registrerades 1 015 dödsfall, vilket var den lägsta dygnsiffran på över en månad.

Källa: Johns Hopkins University och AFP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons