Mätning: Ennahda störst i Tunisiens val

Två partier hävdar att just deras parti blev störst i Tunisiens parlamentsval som hölls på söndagen.
Men en vallokalsundersökning pekar mot att det moderata islamistpartiet Ennahda blir störst med några procentenheters marginal.
Tunisien • Publicerad 6 oktober 2019
En väljare röstar i söndagens parlamentsval i Tunisien.
En väljare röstar i söndagens parlamentsval i Tunisien.Foto: Riadh Dridi/AP/TT

Den fängslade tunisiske mediemogulen och presidentkandidaten Nabil Karoui var först med att utropa seger för sitt parti Tunisiens hjärta. Senare på kvällen påstod det moderata islamistpartiet Ennahda att det blev störst.

En vallokalsundersökning från opinionsinstitutet Sigma Conseil ger dock Ennahda flest röster, rapporterar statlig tv. I mätningen får Ennahda 17,5 procent av rösterna mot 15,6 procent för Tunisiens hjärta.

Valet är inklämt mellan presidentvalets första och andra omgång. Valdeltagandet såg på förhand ut att bli lågt, enligt siffror från valkommissionen.

Trots att presidenten ännu inte har valts är parlamentsvalet viktigt. Presidenten har visserligen makt över utrikes- och försvarspolitiken, men parlamentets största parti nominerar premiärministern som i sin tur bildar regering och formar stora delar av inrikespolitiken.

Förtroendet för politikerna är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne, och nyligen avlidne, presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.