Annons
Nyheter

Läkare friskförklarade cancersjuka

Vård • Publicerad 9 maj 2020
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar en läkare efter att denne slarvat med cancerprover. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar en läkare efter att denne slarvat med cancerprover. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En läkare i Blekinge kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha utsatt patienter för risker genom att slarva med cancerprover, rapporterar SVT Blekinge.

Läkaren, som då arbetade på en privat vårdcentral, har bedömt flera patienter som friska – när de egentligen hade prostatacancer. Enligt IVO har läkaren i tolv fall misslyckats med att behandla patienterna efter beprövad erfarenhet och vetenskap.

Annons

”NN:s underlåtelse att följa rekommenderade åtgärdsgränser innebar en risk för fördröjd utredning och behandling”, skriver IVO bland annat i beslutet.

Feldiagnostiseringarna uppmärksammades förra sommaren när läkarens chef anmälde denne för att inte ha följt nationella riktlinjer vid så kallade PSA-prover, som görs för att upptäcka eventuell prostatacancer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons