Nyheter

Läkare i Sudan demonstrerade mot polisvåld

Sudan • Publicerad 16 januari 2022
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum. Bilden är från i tisdags.
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum. Bilden är från i tisdags.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Läkare i Sudans huvudstad Khartum demonstrerade på söndagen mot att säkerhetsstyrkor attackerat medicinsk personal och läkare under de prodemokratiska demonstrationerna mot militärjuntan.

Läkarna var klädda i vita sanitetskläder och bar på fotografier på kollegor som dödats i de senaste månadernas oroligheter efter militärkuppen i oktober i fjol.

– Under varje demonstration avfyrar de (säkerhetsstyrkorna) tårgas inne på sjukhuset där jag arbetar, säger läkaren Houda Ahmad som deltog i demonstrationen.

– De attackerar till och med oss ​​inne på intensivvårdsavdelningen, säger hon.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har det skett elva bekräftade attacker mot vårdpersonal och vårdinrättningar i Sudan sedan november. Organisationen kräver i ett uttalande från i tisdags att attackerna upphör eftersom de bryter mot humanitär lag och begränsar patienters tillgång till sjukvård.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.