Annons
Nyheter

Läkare kontrolleras mer – hårt coronatryck

Läkare och andra vårdarbetare får i allt högre grad sina behörigheter kontrollerade av arbetsgivare och privatpersoner. Under våren blev kontrollerna på kort tid rekordmånga.
Coronaviruset • Publicerad 11 augusti 2020
Läkare och andra legitimerade vårdarbetare får i allt högre grad sina behörigheter kontrollerade. Arkivbild.
Läkare och andra legitimerade vårdarbetare får i allt högre grad sina behörigheter kontrollerade. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

All legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal registreras av Socialstyrelsen. Där syns precis vilken behörighet alla medarbetare har och om enskilda medarbetare har tilldelats begränsningar i sin yrkesutövning. Uppgifter som i regel begärs ut när en medarbetare ska anställas.

Under coronapandemin har trycket på att få ut uppgifter från registret skjutit i höjden, berättar Magnus Hjärtsjö som är utredare på Socialstyrelsen.

Annons

– Gamla läkare och sjuksköterskor som lämnat yrket ville hjälpa till. Hur duktiga som helst, men de ska ju kontrolleras, säger han.

3 000 mejl

Som tuffast var det under våren då de som efterfrågade uppgifterna fick vänta upp till en vecka, när de egentligen ska lämnas ut mycket skyndsamt. Nu har myndigheten infört en ny rutin som underlättar processen.

– Det var lite jobbigt att komma till jobbet på morgonen och mötas av 3 000 obesvarade mejl. Och när man gick hem på kvällen hade det hunnit bli lika många igen, säger Magnus Hjärtsjö.

De senaste åren har betydligt fler uppgifter efterfrågats från Socialstyrelsens register. År 2019 fick myndigheten över 90 000 frågor via e-post om uppgifter från registret, jämfört med runt 40 000 stycken fem år tidigare. Magnus Hjärtsjö, som har arbetat med registret i tio år upplever att arbetsgivare blivit allt noggrannare.

– Det har ibland uppdagats brister inom vården med förfalskade legitimationer, säger han.

Används för marknadsföring

Uppgifterna efterfrågas från vårdgivare, privatpersoner och media, men den stora ökningen beror till största del på bemanningsföretag.

– När de anställer en läkare till sitt gäng av stafettläkare gör de en kontroll, och för varje nytt uppdrag på en ny klinik så görs en ny kontroll i registret, säger Magnus Hjärtsjö.

Bemanningsföretagen begär inte bara ut uppgifter för att kontrollera behörighet, utan också för att kunna marknadsföra sig till personerna i registret.

– De vill ha så många till sitt gäng som möjligt, säger Hjärtsjö.

Fakta: Dessa ingår i registret

Hosp-registret är ett register över hälso- och sjukvårdspersonal som har fått legitimation. Registret används för legitimationskontroll, framställning av statistik, prognoser och tillsynsändamål.

Det finns 22 legitimationsyrken i registret:

Apotekare, arbetsterapeut, audionom, barnmorska, biomedicinsk analytiker, dietist, fysioterapeut eller sjukgymnast, hälso- och sjukvårdskurator, kiropraktor, läkare, logoped, naprapat, optiker, ortopedingenjör, psykolog, psykoterapeut, röntgen-sjuksköterska, receptarie, sjukhusfysiker, sjuksköterska, tandhygienist och tandläkare.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons