Annons
Nyheter

Läkare skrev ut mängder av knark – mister leg

En läkare som under flera år skrivit ut stora mängder narkotikaklassade preparat till patienter mister nu sin läkarlegitimation. Ibland fick samma patient flera recept i veckan, utan att det skrevs in i journalen.
Vård • Publicerad 11 januari 2021
En läkare som skrivit ut stora mängder av narkotikaklassade preparat till patienter har fått sin legitimation indragen av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Arkivbild.
En läkare som skrivit ut stora mängder av narkotikaklassade preparat till patienter har fått sin legitimation indragen av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Arkivbild.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Läkaren har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vid flera tillfällen. I den senaste vändan fick Ivo 21 anmälningar från apotek och ytterligare några från socialtjänsten, skriver Göteborgs-Posten.

Ivo utredde läkarens agerande och gjorde i sin tur en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som nu beslutat att dra in läkarens legitimation.

Annons

Ett mönster har varit att läkaren med täta mellanrum gett samma patient flera recept på mindre mängder narkotikaklassade läkemedel. I ett fall skedde det åtta dagar av tio.

Vårdplaner har saknats. Journalerna har varit bristfälliga och ofta talat om "nedtrappning", trots att den sammanlagda mängden som läkaren skrivit ut av ett preparat i stället inneburit en upptrappning.

Läkaren, som haft en privat praktik, skyller på patienterna. Han hävdar att de ljugit, pressat honom att skriva ut recept, eller förfalskat recepten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons