Annons
Nyheter

Läkare utan gränser: Katastrofal situation

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) larmar om en katastrofal situation i ukrainska Mariupol.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Angrepp mot Mariupol. Bild från i fredags.
Angrepp mot Mariupol. Bild från i fredags.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

"Den humanitära situationen i Mariupol är katastrofal. Vi vet från vår personal att de desperat försöker hålla sig säkra samtidigt som attackerna fortsätter och med farligt låga nivåer i livsmedelslagren. Det finns inget vatten, el eller värme. Internet- och telefontjänster har stängts av. Sjukhus, stormarknader, bostadshus har fått omfattande skador. Och det är inte möjligt att föra in några förnödenheter till staden", säger Laurent Ligozat, Läkare utan gränsers akutsamordnare i Lviv, i ett utskick.

MSF säger att man oroar sig för både sin egen personal och stadens befolkning och att man ska försöka få ut de ur personalen som vill lämna.

"Deras hem"

Annons

"Under sådana desperata omständigheter skulle man kunna tro att det enda alternativet människor har är att fly. Men det är inte så enkelt som det låter. För många i vår personal har Mariupol som hem", säger Ligozat. "De vet att om de lämnar staden nu kanske de aldrig kommer tillbaka, de kanske aldrig får se sina hem. Det är inte första gången de ser krig", fortsätter han.

Mariupol, med cirka 450 000 invånare, är med sitt läge i östra Ukraina vid Svarta havet ett huvudmål i den ryska invasionen.

Från och med klockan åtta på lördagsmorgonen, svensk tid, lovade Rysslands försvarsdepartement eldupphör över staden och att en humanitär korridor skulle upprättas för att civila skulle kunna fly.

Humanitär korridor

Det löftet bröts dock och på lördagseftermiddagen meddelade Ryssland att man återupptar offensiven mot staden.

"Invånarna i dessa städer används som mänskliga sköldar av nationalister som utnyttjar eldupphöret för att flytta fram sina positioner", sade en talesperson för det ryska försvarsdepartementet enligt AFP.

– Vi hade 50 bussar fulla med bränsle, och vi väntade bara på vapenvila och på att vägarna skulle öppna så att vi kunde få folk härifrån, säger borgmästaren Bojtjenko i ett filmklipp på Youtube, enligt CNN.

Han säger att flera av de bussarna sedan har skadats i attackerna och inte längre är kördugliga.

– Så när den humanitära korridoren till slut öppnar för oss i morgon eller när det nu blir, så kanske vi inte har några bussar kvar för att evakuera människor, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons