Annons

Läkemedel mot covid-19 kan tillåtas i Sverige

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sverige • Publicerad 2 maj 2020
Remdesivir har tidigare tagits fram för behandling av ebola. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det experimentella läkemedlet Remdesivir kan komma att användas vid behandling av covidpatienter i Sverige. EU väntas fatta beslut om frågan inom några dagar, rapporterar TV4 Nyheterna.

På fredagen kom besked från amerikanska läkemedelsverket FDA om att Remdesivir får användas inom sjukvården i USA. Bakgrunden var en amerikansk studie som visar att det experimentella läkemedlet har effekt för behandling av covid-19. Däremot visar en kinesisk studie att Remdesivir inte påskyndar tillfrisknandet hos svårt sjuka covid-patienter.

Annons

Läkemedelsverket i Sverige samarbetar med tyska myndigheter för att analysera resultaten, enligt TV4.

– Vi tittar på om nyttan överväger riskerna, säger Charlotta Bergquist, gruppchef på Läkemedelsverket, till TV4 Nyheterna.(TT)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons