Annons

Läkemedelsbranschen vill hjälpa Ukraina

Ukraina har bett om hjälp med läkemedel som behövs för vård av bland annat krigsskadade. Nu planerar den europeiska läkemedelsindustrin att skicka mediciner till landet, rapporterar
Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
Ukraina har bett Europa om hjälp med mediciner. Arkivbild.
Ukraina har bett Europa om hjälp med mediciner. Arkivbild.Foto: JESSICA GOW / TT

– Vi har fått tillsänt oss en lista på läkemedel från myndigheterna i Ukraina där de beskriver vilka behov som de ser ökar snabbt nu. Det är naturligtvis kopplat till läkemedel som på ett eller annat sätt behöver användas vid krigsskador och när det är förhöjda infektionsrisker, beroende på hur situationen ser ut, säger Bengt Mattsson, sakkunnig vid branschorganisationen läkemedelsindustriföreningen, Lif, till radion.

Enligt honom finns det möjligheter att ställa om och gå upp i produktion när det gäller de efterfrågade medicinerna, men att det också finns på lager. Och nu diskuterar läkemedelsindustrin vilka åtgärder som är nödvändiga för att säkra behovet av mediciner.

Annons

Även Läkemedelsverket förbereder sig för att kunna hjälpa Ukraina med läkemedel. Myndigheten jobbar tillsammans med andra myndigheter samt socialdepartementet för att få till en nationell samordning av läkemedelsleveranser.

Men hur medicinerna ska kunna föras in i Ukraina är oklart. Läkemedelsverket håller just nu på att se över om det kan vara möjligt att göra undantag från det strikta regelverket.

– Det här gäller bland annat frågor kring transport, förvaring och mottagande av läkemedel. Det ges förstås inga undantag som innebär en risk för patienten, sade Björn Eriksson, sade verkets generaldirektör, vid en pressträff på onsdagen.

Vid samma pressträff meddelade också socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige skickar ner sjukvårdsmaterial till Ukraina. Det handlar bland annat om en miljon munskydd, desinfektionsmedel, ansiktsmasker samt droppslangar, bandage och katetrar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons