Lam utesluter inte hjälp från Peking

Nödlagen som Hongkongs regering aktiverat kommer inte att utnyttjas för att införa nya lagar mot rätten att demonstrera, enligt stadens ledare Carrie Lam.
Men hon utesluter inte att ledningen ber Peking om hjälp.
Hongkong • Publicerad 8 oktober 2019
Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens i fredags.
Hongkongs ledare Carrie Lam vid en presskonferens i fredags.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Hongkongs omstridda ledare Carrie Lam tycker att det är för tidigt att bedöma om den nödlag som åberopades i fredags av den lokala regeringen varit effektiv eller inte. Lagen möjliggjorde att det infördes ett förbud mot att maskera sig under demonstrationer.

Hundratals personer trotsade förbudet under helgen, samtidigt som tågtrafiken stod still efter det att flera tunnelbanestationer vandaliserats.

Inga konkreta svar

Nödlagen ger Carrie Lam möjlighet att införa vilka regler som helst under en tid när det bedöms föreligga fara för folkets säkerhet.

Lam har varnat för att det kan bli aktuellt att införa ytterligare nya regler, men tonar nu ner de alternativen.

Men hon har inga konkreta svar på vad som blir den lokala regeringens nästa steg.

– Just nu känner jag starkt att vi borde hitta lösningarna själva. Det är även centralregeringen i Pekings inställning, säger hon.

Protester sedan i juni

I nästa andetag hotar hon med att be Peking gripa in.

– Jag kan inte kategoriskt utesluta några åtgärder, eller säga vad vi kommer att göra i en given situation. Om läget förvärras kan inga åtgärder uteslutas, inklusive att be centralregeringen om hjälp.

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.