Annons
Nyheter

"Lämna vilda djurungar i fred"

På våren och försommaren ökar chansen att råka på ett till synes övergivet nyfött vilt djur i naturen. Låt dem vara, uppmanar .
Natur • Publicerad 16 maj 2021
Upphittade vilda djur som till exempel harungar kan vara oemotståndliga för barn och andra. Men låt dem vara, manar Jägareförbundet. Arkivbild.
Upphittade vilda djur som till exempel harungar kan vara oemotståndliga för barn och andra. Men låt dem vara, manar Jägareförbundet. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

Ekorrungar, harpaltar, rådjurskid, fågelungar och så vidare – i naturen råder nu febril aktivitet när nya generationer ska födas upp.

Risken är då att människan klampar in och, säkert i god tro, vill "rädda" ensamma varelser som påträffas.

Annons

– Det finns ett våldsamt ökat naturintresse på grund av pandemin så vi befarar att det kommer att samlas in extra mycket djurungar just i år, vilket vore synd, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, till TT.

Har full koll

Djur ska som regel aldrig tas hem från naturen. Att hålla ett vilt däggdjur i fångenskap utan tillstånd kan vara ett brott mot jaktlagen. Även för fågelungar krävs tillstånd.

TT: Vad gör man som förälder om ens barn kommer hem med en gullig harunge?

– Försök att få barnet att hitta tillbaka där den var. Det är det bästa man kan göra, svarar Daniel Ligné och berättar att "väldigt många" harungar måste avlivas varje år efter att ha blivit omhändertagna och inlämnade till någon institution.

Daniel Ligné understryker att rådjurskid och andra vilda djurungar i princip aldrig är övergivna. Mamman har full koll på läget.

– Kiden ligger själva 23,5 timmar per dygn och bara trycker. Sedan kommer mamman och diar dem en kort stund en gång per dygn, oftast på natten.

– Så är det de första veckorna av ungarnas liv. Och det är då man kan ramla på dem och tycker att de ser ensamma och övergivna ut, men det är de absolut inte.

Avlivning väntar

Det kan gå an att flytta på ett litet vilt djur är om det ligger farligt till, precis vid en vägkant. Då går det bra att flytta det en kort sträcka till en säkrare plats.

Enligt Daniel Ligné är det närmast en myt att vuxna djur skulle förskjuta sina avkommor om de luktar människa:

– Föräldrainstinkten är starkare än det mesta.

Annons

I veckan blev det känt att ungdomar hittat en liten "hundvalp" i skogarna i Lesjöfors i Värmland och tog med sig den hem. Det visade sig vara en vargunge, som fick avlivas.

– Det är ett exempel på hur man handlat i god tro, fast det blir bara kontraproduktivt, säger Daniel Ligné.

– Man kan inte ta vilda djur och stoppa in i djurparker hur som helst. Den enda lösningen är att avliva dem, tyvärr.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons