Annons
Nyheter

Långa fängelsestraff efter avfallshärva

Sex män döms till fleråriga fängelsestraff efter att polisen nystat upp en ekobrottshärva inom avfallsbranschen i Stockholmsområdet. Huvudmannen ersattes med miljontals kronor utspritt på byggtjänster, kontanter och en resa till Dubai.
Brott • Publicerad 3 februari 2023
De två huvudpersonerna i sophärvan döms av Nacka tingsrätt till fem respektive sex års fängelse. Arkivbild.
De två huvudpersonerna i sophärvan döms av Nacka tingsrätt till fem respektive sex års fängelse. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den 49-årige mannen var under flera år högt uppsatt chef i ett sop- och återvinningsföretag.

Genom ett kriminellt upplägg med företagets underleverantörer betalades miljontals kronor ut under flera år. I gengäld fick 49-åringen pengar och tjänster – däribland en tillbyggnad på villan för 1,5 miljoner kronor och hundratusentals kronor i kontanter.

Annons

"Vi har jobbat i över två år med det här ganska komplicerade ärendet", säger Maria Lysell, kriminalinspektör vid polisens nationella antikorruptionsgrupp, på polisens hemsida.

49-åringen, som är tidigare ostraffad, döms av Nacka tingsrätt för fem fall av grov trolöshet mot huvudman och två fall av grovt tagande av muta till fem års fängelse. Mannen ska även, delvis ihop andra inblandade, betala skadestånd till sin före detta arbetsgivare på totalt cirka nio miljoner kronor.

En 55-årig man på ett åkeri döms för grovt penningtvättsbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och samt grovt givande av muta. Straffet blir sex års fängelse och tio års näringsförbud.

Ytterligare fyra män döms till mellan ett och ett halvt och tre års fängelse för olika bokförings- och mutbrott.

"Genombrottet i utredningen skedde genom att en revisor vid Skatteverket upptäckte ett stort inflöde av pengar på 49-åringens konto som matchade 55-åringens utflöde", säger Maria Lysell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons