Annons

Längre tid i fängelse för ex-president

Sydkorea • Publicerad 19 februari 2020
Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak i rätten 2018.
Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak i rätten 2018.Foto: Chung Sung-Jun/AP/TT

Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak har förts till fängelse för att avtjäna ett 17-årigt straff för korruption. Han dömdes för mutbrott och förskingring 2018 – men släpptes senare mot borgen sedan han överklagat.

Lee var president 2008–2013. Innan han överklagade satt han inlåst en tid efter att ha fått 15 års fängelse och mångmiljonböter. Ex-presidenten dömdes för att ha förskingrat miljoner från sin brors företag och för att ha tagit emot mutor från bland andra elektronikjätten Samsung.

Annons

En domstol beslutade på onsdagen att förlänga Lees fängelsetid till 17 år, eftersom han inte visat några tecken på ånger. I stället har han lagt skulden på tidigare anställda och Samsungs personal.

Flera tidigare presidenter i Sydkorea har fängslats efter det att de har lämnat sin post – ofta till följd av utredningar som inletts av politiska rivaler.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons