Annons
Nyheter

Längre vårdtider än man trott inom rättspsyk

De som döms till rättspsykiatrisk vård stannar i snitt nästan två år längre inom vården än tidigare beräkningar pekat på.
Det visar en ny studie från Rättsmedicinalverket (RMV).
Brott • Publicerad 15 april 2023
En ny studie visar att genomsnittliga vårdtider inom rättspsykiatrin är längre än vad tidigare beräkningar antytt. Arkivbild.
En ny studie visar att genomsnittliga vårdtider inom rättspsykiatrin är längre än vad tidigare beräkningar antytt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket samt docent och adjungerad lektor vid Karolinska institutet, leder forskargruppen som gjort studien.
Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket samt docent och adjungerad lektor vid Karolinska institutet, leder forskargruppen som gjort studien.Foto: Privat

I tidigare studier har den genomsnittliga vårdtiden för personer inom rättspsykiatrisk vård uppskattats till fem år och nio månader.

Men enligt en ny studie från RMV är snittiden betydligt längre än så: sju år och sex månader.

Annons

Skillnaden förklaras av att tidigare beräkningar endast utgått ifrån utskrivna patienter, vilket har lett till att patienter med väldigt långa vårdtider som fortfarande är kvar i vården inte räknas med.

– Det är som om man skulle beräkna den genomsnittliga överlevnadstiden vid en viss form av cancer, och bara ta hänsyn till de som redan dött av cancer, säger Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid RMV samt docent vid Karolinska institutet, som lett studien.

Tagit med alla

Den nya studien har tagit hänsyn även till patienter som fortfarande är inskrivna.

– Vi har räknat medianen hos alla i stället för medelvårdtiden endast för de som är utskrivna, säger Thomas Masterman och tillägger:

– Det är ett mer rättvisande sätt att beräkna ett genomsnitt.

Forskarna har tittat på vårdtiden för personer som dömdes till rättspsykiatrisk vård mellan åren 2009 och 2019, totalt 2 064 patienter.

Dock, poängterar Thomas Masterman, kan det vara vanskligt att stirra sig blind på ett genomsnitt. Särskilt när det gäller rättspsykiatrisk vård där vårdtiden varierar från person till person.

– Utskrivningarna är inte grupperade kring genomsnittet som de kanske skulle vara för fängelsepåföljder, säger han.

"Finns få fakta"

Ändå tycker han att studien är viktig, inte minst sett till samhällsdebatten om rättspsykiatrisk vård.

– Det finns föreställningar om att vården är alldeles för kort, eller föreställningar om att vården är alldeles för lång. Men det finns väldigt få fakta som folk kan hänvisa till, därför är det här viktigt, säger Thomas Masterman.

Fakta: Rättspsykiatrisk vård

Domstolen kan döma till rättspsykiatriskt vård om den som misstänks för ett brott lider av en allvarlig psykisk störning. Begreppet ”allvarlig psykisk störning” är inte en diagnos utan ett juridiskt begrepp. Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Den aktuella studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychiatry.

Studien är den första i ett större projekt, där forskarna i framtiden även vill jämföra vårdtiden inom rättspsykiatrin med fängelsestraff för liknande brottslighet samt hur grupperna skiljer sig avseende återfall i brott.

Källor: Sveriges domstolar, RMV

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons