Nyheter

Lantmännen flaggar för prishöjningar

Ekonomi • Publicerad 18 november 2021
Lantmännen flaggar för prishöjningar med hänvisning till en ovanligt dålig skörd och dyra insatsvaror. Arkivbild
Lantmännen flaggar för prishöjningar med hänvisning till en ovanligt dålig skörd och dyra insatsvaror. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Det kraftigt varierande vädret har haft en mycket negativ inverkan på årets odlingssäsong och skörden blir lägre än väntat, enligt lantbrukskooperativet Lantmännen.

"Liknande utfall rapporteras även från andra länder", skriver Lantmännen.

Förutom att skörden hamnar under snittet för de senaste fem åren pekar Lantmännen på hur insatsvaror, el, drivmedel och transporter blivit dyrare.

"Dessa omfattande förändringar kommer innebära att prishöjningar mot kund och konsument behöver bli verklighet under den närmaste tiden", skriver Lantmännen.

Lantmännen – med varumärken som Axa och Kungsörnen – ägs av 19 000 lantbrukare och har verksamhet i ett 20-tal länder och en omsättning på årsbasis på 45 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.