Annons
Nyheter

Larmet: Tusentals dementa saknar diagnos

Möjligheten att få undersökning och en demensdiagnos beror på var du bor – det råder nämligen stora regionala skillnader i diagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens jämfört med Jämtland, enligt en granskning av Uppdrag Granskning.
Vård • Publicerad 5 april 2023
Många äldre runt om i landet kan sakna en demensdiagnos, visar en granskning som gjorts av officiell statistik. Arkivbild
Många äldre runt om i landet kan sakna en demensdiagnos, visar en granskning som gjorts av officiell statistik. ArkivbildFoto: Jessica Gow / TT

– Om man hade en sådan skillnad när det kommer till exempelvis bröstcancer så hade det varit en nationell kris, säger Michael Axenhus vid Karolinska institutet till SVT-programmet.

Vid en genomgång forskare gjort av nationell statistik visar det sig att Stockholms län har i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare som är äldre än 65 år. Jämtlands siffra är 229.

Annons

Skillnaderna tros bero på att vissa regioner nedprioriterat diagnosen, samt att det kan vara svårt att få tag på rätt resurser.

När en bromsmedicin mot alzheimer snart väntas bli godkänd i Sverige riskerar tusentals gå obehandlade om de saknar rätt diagnos, varnar Michael Axenhus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons